Wednesday, October 30th, 2024

Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda “Kısa Filme Katkı Ödülleri”nin sahipleri açıklandı.

Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda Kısa Filme Katkı Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Uzun yıllar kısa film sektörüne katkı sağlamış kişi, kurum ve yayınlara verilecek ödülün bu yılki sahipleri oyuncular Murat Kılıç ve Tülin Özen ile yönetmen Hayri Çölaşan olarak belirlendi.

 Kısa Filme Gönül Verenlere “Katkı Ödülleri”

Benzer kısa film yarışma ve festivallerinden farklı olarak bir yenilik sunan Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, bu özel adımı ilk yılında atıyor. Uzun yıllardır kısa film sektörüne dair yaptıklarıyla tanınmış kişi, kurum ve yayınlara verilecek olan Kısa Filme Katkı Ödülleri, önemli bir farkındalığı da sağlayacak.

 Türkiye’de kısa film ve belgesel film üzerine bir veri tabanı olmaması sebebiyle 2009 yılından bu yana bu alandaki güncel tek kaynak olan kameraarkasi.org web sitesini kuran yönetmen Hayri Çölaşan, yer aldığı uzun metraj filmlerdeki performansının yanı sıra genç yönetmenlerin kısa filmlerine destek veren ve rol alan oyuncu Murat Kılıç ile yer aldığı dizi ve filmlerdeki oyunculuğuyla seyircinin takdirini kazanan ve kariyerinin ilk yıllarından bu yana pek çok kısa filmde sinemaseverlerin takip ettiği Tülin Özen’in alacağı Kısa Filme Katkı Ödülleri, yarışmanın kapanış töreninde takdim edilecek.

Hayri Çölaşan

17 Temmuz 1964, Ankara doğumlu. Babası Seyran Sineması’nda makinistlik yaparken sinemayla tanıştı. Üniversitede Güzel Sanatlar eğitimi aldı. 1987 yılında TRT Ankara Televizyonu ışık servisinde çalışmaya başladı. 10 yıl Işık Şefi olarak çalıştıktan sonra açılan sınavla Aktüel Kamera Servisi’ne geçti. Kameraman, görüntü yönetmeni ve ışık şefi olarak birçok projede görev aldı. Festivallerde kendisine jüri olarak görev verildiğinde, “Film festivallerinde jüri üyeliği nasıl yapılır?” konusunu araştırmaya başladı, film festivallerinde görev alan jüri üyelerinin veri tabanını oluşturdu ve bir kitap hazırladı. Sinema Araştırmacısı olarak 1995 yılından itibaren film festivallerinin, jüri üyelerinin, kısa film ve belgesellerin veri tabanını yapmaya başladı. Sinema konusunda aldığı eğitimleri, teorik ve pratik tecrübesini kameraarkasi.org web sitesi yoluyla aktarmaya çalışıyor.

 

Tülin Özen

Tülin Özen 24 Aralık 1979’da İskenderun’da doğdu. Önce İTÜ elektrik mühendisliğinde bir süre öğrenim gördü, sonrasında ise Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tiyatro bölümünde öğrenimine devam etti. 2005 yılında Semih Kaplanoğlu’nun “Meleğin Düşüşü” filmi ile “En İyi Kadın Oyuncu” Altın Portakal Ödülü’nü kazandı. Erden Kıral’ın yönettiği ve Nurgül Yeşilçay’ın Murat Han ile başrolünde yer aldığı film “Vicdan” ile 2009’da Sadri Alışık Ödülleri, Adana Altın Koza Film Festivali ve SİYAD Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerine layık görüldü. Mavi Dalga, Pek Yakında ve Abluka gibi önemli ödüllü filmlerde rol aldı. En Son Babalar Duyar, Beyaz Gelincik, Muhteşem Yüzyıl: Kösem, Ufak Tefek Cinayetler ve Kırmızı Oda gibi televizyon dizilerinin yanı sıra dijital platform dizileri Masum ve Bir Başkadır’da da rol aldı.

 

Murat Kılıç

1971 Amasya doğumlu Murat Kılıç’ın ilk orta ve lise yılları Bakırköy’de geçti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazandı ve okulun ikinci yılında ayrılarak hayatını tiyatroya adadı. Akademi İstanbul’da Ahmet Levendoğlu, Işıl Kasapoğlu, Şahika Tekand, Haluk Bilgiler gibi isimlerle çalıştı. Okuldan sonra uzun yıllar pek çok tiyatro ustasıyla çalıştı ve en büyük hayali Zeki Alasya ile çalışmak ve arkadaş olmaktı. Şu an Işıl Kasapoğlu’nun kurduğu Semaver Kumpanya’da görev alıyor. Aralarında İki Aile, Baba Ocağı, Keşanlı Ali Destanı gibi dizilerin ve Bornova Bornova (2009), Bir Zamanlar Anadolu’da (2011), Yük (2012), Albüm (2016), Anons (2017) ve Kumbara (2020) filmlerinin olduğu birçok projede oynadı.

Bir yanıt yazın