Thursday, March 28th, 2024

22.Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’ne görkemli gala

Her yıl Almanya’da düzenlenen Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali 2022 Frankfrut yakınlarındaki Rodgau- Wolfsschlucht adlı mekanda yapılan görkemli bir açılışla başladı. Başkanlığını Hüseyin Sıtkı’nın yaptığı Kültürlerarası Transfer Derneği tarafından düzenlenen festivalin açılış galasına Film-San Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve oyuncu Meral Konrad, Film-San Vakfı Müdürü Kıvanç Terzioğlu, Tuba Ünsal, Cemal Hünal ve Müfit Can Saçıntı da vardı. Toplu fotoğraf çekiminin ardından ünlü şarkıcı Rafet El Roman ve Besteci-Aranjör Saki Çimen sahne aldı beyaz perdenin tanınmış oyuncu, yapımcı ve yönetmenlerinin yanı sıra Frankfurt Belediye Meclisi başkanı Hilmiye Arslaner Gölbaşı ve Hessen Eyaleti milletvekili Turgut Yüksel’de katıldı.

 

Festivalin Türkiye proje ortağı FİLM-SAN Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen festivalde Türkiye, Almanya ve Avrupa’dan 35 filmin gösterimi yapılacak. Yosi Mizrahi’nin sunuculuğunu yaptığı açılış gecesinde “Yaşam Boyu Onur Ödülleri” Renan Demirkan, Nur Sürer ve Menderes Samancılar’a verildi. Her iki sanatçı da aldıkları ödülleri “Kadınlara” adadıklarını belirttiler. Festivalin  geleneksel olarak her yıl kaybettiğimiz sanatçılara verdiği ödül olan ‘Vefa ödülü” ise bu yıl  Renan Fosforoğlu Ailesi’ne takdim edildi. Ödülleri Enis Fosforoğlu’nun kızı Seren Fosforoğlu ve Ferdi Merter Fosforoğlu’nun kızı Almula Merter Churm teslim aldı.

 

Rafet El Roman’dan müzik ziyafeti

Ödüllerin verilmesinin ardından Rafet El Roman ve  Saki Çimen tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, festivalde Türkiye’den Almanya’dan ve Avrupa’dan filmlerin gösterileceğini belirterek, dolu dolu bir festivali sinemaseverlerle buluşturmak istediklerini söyledi.Yoğun bir çalışmanın ardından hazırlanan festivalde film gösterimlerinin yanı sıra konser, panel, stand up gösterileri ve söyleşilerin de yer aldığına dikkat çeken Sıtkı,22. Uluslararası Frankfurt Film Festivalinin önceki yıllarda gerçekleştirdiği Hapishane ve liselerdeki gösterimlerine bu yıl huzur evlerini de eklediğini belirtti. Sinemayı ve özellikle Türk filmlerini mümkün olduğunca çok insana izletmeyi amaçladıklarının altını çizen Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, Sinemanın kaliteli yaşama katkısının büyük olduğuna dikkat çekerek festivalin 2022 mottosunun ‘Dünyamızın ihtiyacı olan cesur filmler- sesini yükselt-” olduğunu belirtti.

 

“7 dalda en iyi” ödülleri 1 Temmuz’da 

Festivalin Belgesel ve Kısa film kategorisinde  ödüle hak kazanan Türk ve Alman filmleri 27 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşecek ödül töreninde açıklanacak. En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi görüntü yönetmeni, En iyi senaryo, En iyi müzik, En iyi kadın ve erkek oyuncu olmak üzere 7 dalda verilecek ödüller ise 1 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde sahiplerine takdim edilecek